Weerstation  Huizen

Het weer in Huizen

Zonverduistering 10 juni 2021

Op 10 juni 2021 was er een gedeeltelijke zonverduistering te zien boven Nederland. De bedekkingsgraad was laag ~17%. Met voldoende zwart gemaakte glaasjes was het door mijn zoon toch mogelijk om een foto te maken.


Op deze foto was de bedekking al weer over zijn maximum heen. Tijdens het maximum (rond 12:25h) werd alleen rechtsboven een klein schijfje afgedekt. Het was maar 17%. Om een echte verduistering te zien moest je in het topje van Groenland wezen.

De zonverduistering was ook op de data van de globale stralingsmeter te zien en zichtbaar op de grafiek voor de opbrengst van de zonnepanelen.


De baan van de zonverduistering is op de onderstaande kaart te zien. (bron: Sterrengids 2021, Sterren & Planeten 2021, Andreas Dill, Website Stichting 'De Koepel')

Zichtbaarheidsgebied van de ringvormige zonsverduistering op 10 juni 2021. In het rood: lijnen van gelijke grootte. In het groen: lijnen van gelijke tijdstip van maximale verduistering (in UT) (Illustratie: Sterrengids 2021, Sterren & Planeten 2021, Andreas Dill)


E-mailen
Map
Info