Weerstation  Huizen

Het weer in Huizen

Interview Gooi en Eemlander van zaterdag 14 oktober 2000.

Huizer weeramateur Henk Quast bouwt regenmeter op pergola.

 

Lekker wegdromen bij een fikse windhoos.

 

Internet telt duizenden Nederlandse websites met miljoenen pagina's. Dagelijks verschijnen (en verdwijnen) vele homepages op het wereldwijde web. In deze serie komen regionale 'webmasters' aan het woord. Vandaag webmaster Henk Quast, weeramateur te Huizen.door René Torley Duwel

HUIZEN 
Eigenlijk heeft Henk Quast een tuin van honderd bij honderd meter nodig als hij het echt helemaal volgens het boekje wil doen. Zoveel ruimte is nodig om te voorkomen dat de omgeving je weermetingen be‹nvloeden. Maar ja, vindt maar eens in Huizen zo'n achtertuin als je een normaal salaris verdient.

Henk Quast (46) is een verwoed weeramateur. Zelfs op vakantie houdt hij een weerdagboek bij. De weergoden grepen hem toen hij een jongen van negen jaar was. Hij had in Naarden net zwemles gehad toen hij vanuit Amsterdam langzaam een windhoos zag naderen; hij keek er ademloos naar. "Het weer heeft me nooit meer losgelaten. Vanaf dat moment noteer ik alles in blocnootjes. Nu krijg ik mailtjes van scholieren met vragen over het weer voor spreekbeurten." Overdag is Henk Quast bij Lucent Technologies in de weer met microprocessors, 's avonds en in het weekeinde vind je hem meestal achter de computer. Af en toe loopt hij dan naar het raam om naar de hemel te kijken.

Verwacht Quast ook nooit voor half negen 's avonds op visite, want eerst moet hij zijn site actualiseren met de meetgegevens van die dag. Om kwart voor acht verdwijnt hij daarvoor steevast naar boven. Zijn vrouw vindt 't prima; kan zij ongestoord naar 'Goede Tijden, Slechte Tijden' kijken. Weerstation Huizen staat in zijn op het westen gelegen achtertuin: 52.18' N.B. 5.15' O.L. De 'Weather Monitor II' bestaat uit een console waarop het display en toetsenbord zit en enkele externe sensoren. Daarmee worden temperaturen, luchtvochtigheid, luchtdruk, windrichting en windsnelheid gemeten. 


De computer verwerkt alles en maakt desgewenst grafieken en overzichten per dag, week, maand en jaar. Het softwarepakket 'WeatherLink' bestaat uit een datalogger tussen het weerstation en de computer. De temperatuursensor staat in het midden van de tuin, een witte paal midden in de tuin. De regenmeter (een zwarte ton) staat bovenop de pergola. Deze neerslagmeter bestaat uit een zichzelf legende kiepemmer. "Het werkt als een wip. Uit de trechter valt de regen in één van de twee schaaltjes van de wip. Als hierin een bepaalde hoeveelheid water zit klapt de wip om. Het water loopt er weer uit, er wordt een pulsje naar het weerstation gegeven en de neerslaggrafiek stijgt steeds met 0,2 millimeter." De windrichting- en windsnelheidsmeter heeft Quast op een mast aan de schoorsteen gemonteerd.

Achtertuin
Dat zijn weerstation in zijn kleine achtertuin staat, betekent onherroepelijk dat alle metingen worden be‹nvloed door bijvoorbeeld de warmte die de huismuur afgeeft. Maar daar kan de computer natuurlijk rekening mee houden. Al kun je je natuurlijk gelijk afvragen of dat niet overdreven is, want het weer wordt natuurlijk altijd en overal door van alles be‹nvloed. Hij wil zijn weerstation uitbreiden met apparatuur om de grastemperatuur en de zonneschijn te meten. Ook is hij druk bezig met het maken vaneen bliksemteller; extreem weer trekt 'm. "Bliksem is één van de mooiste natuurverschijnselen. Vroeger zeiden ze thuis: bliksem is eng. Ik vond dat toen al niet. Het leukste is extremen meten. stabiel weer is saai. Zo'n onweersbui zie je ook op internet je kant opkomen. De route en hoe zo'n bui zich ontwikkelt, kun je goed volgen en uiteindelijk vanuit je dakraam zelf observeren. Er zijn genoeg weeramateurs die vervolgens honderden kilometers achter zo'n bui aanrijden. Dat doe ik dus niet." En: "Ik ben óók een gewoon mens, dat van de zon houdt. Zulke gevoelens zijn altijd dubbel, want ik weet ook dat extreem weer vervelend kan zijn. 


Tijdens een kampeervakantie in Duitsland kon het flink spoken. Hoe slechter het weer, hoe mooier ik het normaliter vind, maar toen niet. Ik moest keihard werken, veel haringen in de grond slaan om maar niet weg te waaien. Het liefst zou ik zo'n windhoos meemaken, maar dan weet ik ook dat mijn dak wellicht meegaat." De computer heeft ook in weeramateurland voor een revolutie gezorgd. Tot voor enkele jaren geleden gingen de muren in zijn rijtjeshuis deels schuil achter de vele thermometers en andere meetapparaten. Hij was dan vele uren kwijt om alles uit te rekenen en dat vervolgens keurig met potlood in schriftjes te noteren. Nu doet de computer dat. Het enige wat hij eraan hoeft te doen, is de gegevens bewerken om ze op zijn internetsite te kunnen plaatsen. Quast: "Die site ben ik als hobby begonnen. Met andere weeramateurs heb ik zo ook contact in nieuwsgroepen en per e-mail. Met zo'n site bereik je veel mensen. Ik vond het ook leuk die verhalen op de site te schrijven. Het weer is van ons allen, een neutraal onderwerp, waarover iedereen kan meepraten."

Weerhut 
Zijn grootste droom is ooit in de tuin een weerhut te hebben. Daarmee kun je de buitentemperatuur zuiver meten, zonder dat bijvoorbeeld zon of regen de metingen be‹nvloeden. Houten jaloezieën houden zonlicht en warmtestraling tegen maar laten wel de wind vrij door de weerhut blazen. De wit geschilderde weerhut moet in het midden van een obstakelvrij en kortgeknipt grasveld staan met een minimale oppervlakte van tien vierkante meter. Het verzamelen en analyseren van alle meetgegevens vindt Quast vele malen aardiger dan het weer van de volgende dag voorspellen. "Een lokaal radiostation heeft me daarvoor wel eens gevraagd. Dat kost me teveel tijd. Zoiets is leuk na m'n pensioen. Er is nu al zoveel informatie op internet beschikbaar, dat het ook minder spannend is om het weer te voorspellen. Computermodellen worden steeds verfijnder al zal er nooit een moment komen dat je altijd het weer goed kunt voorspellen. Een weersvoorspelling blijft een momentopname."

Foto_interview
Foto_interview


FOTO: TON KASTERMANS
Henk Quast: "Het weer is van ons allen, een neutraal onderwerp, waarover iedereen kan meepraten."E-mailen
Map
Info