De Vulkaan Uitbarsting nabij het eiland Tonga.
In de ochtend van zaterdag 15 januari 2022 Nederlandse tijd voltrok er zich een grote onderzeese vulkaanuitbarsting bij de eilanden groep Tonga in de Grote Oceaan. We hebben allemaal wel de beelden en time laps filmpjes gezien op internet van de geweldige uitbarsting en de schokgolf die je in die beelden zag. Hieronder een van de foto's.
Bron: www.hln.be/wetenschap-en-planeet
Het gevolg van de uitbarsting was dat er een tsunami ontstond waarvan de effecten nog merkbaar waren tot aan de westkust van Amerika. Buiten de tsunami ontstond er ook een enorme explosie met een water kolom van wel 5 km breed. De wolk van hete stoom reikte tot wel 20 km hoogte in de atmosfeer. Deze explosie genereerde ook een enorme schokgolf die zo'n beetje over de hele wereld meetbaar was. Dus ook hier in Nederland, wat op zich vrij zeldzaam is.
De looptijd van zo'n drukgolf in de atmosfeer bedraagt ongeveer 1000 km/uur. In Nederland kwam deze drukgolf zo tussen 20:00 en 21:00 uur aan en had dan al zo'n 17.000 km afgelegd. Ondanks deze enorme afstand was het dus nog steeds waarneembaar.
Het KNMI heeft dit fenomeen waargenomen en laat dat zien in het onderstaande plaatje.
Bron: Twitterbericht van het KNMI.
Ik ben ook eens gaan kijken in mijn eigen meetdata van Weerstationhuizen. Niet verwonderlijk dus na alle berichten dat ik het ook in mijn eigen data kan terugvinden.
Hierboven is dat in de afbeelding te zien. Als we het geheel iets uitvergroten dan ziet het er als volgt uit.
Om 20:14 lokale tijd heb ik de hoogste waarde van de luchtdruk gemeten in de top van de golf. Deze bedroeg 1025,5 hPa. Om 20:37 lokale tijd heb ik de laagste waarde van de luchtdruk gemeten in het dal van de golf. Deze bedroeg 1022,5 hPa. De hele drukgolf heeft dus een variatie van 3 hPa gegeven over een periode van 23 minuten. In de onderstaande afbeelding is in de ruwe data van mijn weerstation te zien dat dat er tussen 20:00 en 21:00 uur een veel grotere spreiding is te zien in de luchtdruk data.
Ook op het weerstation van mijn zoon, dit weerstation staat ook in Huizen was het waarneembaar.
We hebben het dus op twee locaties waargenomen, dus het kan haast geen toeval zijn. Buiten onze waarnemingen zijn er op internet tal van waarnemingen te vinden.
Het blijft toch wel een fantastisch fenomeen dat zo'n uitbarsting en de gevolgen daarvan over een zo'n grote afstand nog steeds waarneembaar is, ook met weerstations die gewoon bij je thuis staan en dus geen officiële KNMI weerstations zijn. Ook de gewone weerstations zijn gevoelig genoeg om dit waar te nemen.
Later in de nacht van zaterdag op zondag heeft de schokgolf die vanuit het westen kwam ook ons land bereikt. Deze was al een stuk minder en was op de data van mijn weerstation nog maar nauwelijks te zien. Rond een uur of 3 zie je nog een rimpeling in de grafiek.