Weerstation  Huizen

Het weer in Huizen

De Kerstverlichting op Weerstation Huizen.


Al een aantal jaren versier ik de tuin en het huis In de decembermaand met een uitgebreide kerstverlichting. In de loop van de jaren is deze verlichting steeds uitgebreider geworden. Op dit moment, periode 2021 is het uitgegroeid tot een mag ik wel zeggen uitgebreid lichtspektakel.

Er zijn nu een kleine 10.000 lampjes in gebruik. Uiteraard zijn het allemaal LED-lampjes. Deze lampjes zijn ingedeeld in een 50-tal lichtobjecten. Elk lichtobject kan afzonderlijk, afhankelijk van het type lamp, worden ingesteld op kleur en-of lichtsterkte. Om dit te verwezenlijken wordt elk lichtobject aangestuurd door een DMX-controller. DMX is een protocol wat veel gebruikt wordt op podiums voor het aansturen van theaterverlichting. Op dit moment staan er een 17-tal van die DMX-controllers. Deze heb ik in de afgelopen jaren allemaal zelf ontworpen en gebouwd. Vanaf 2020 is er ook een DMX to WiFi controller bijgekomen die een 20-tal LED-Bollen, die aan de gevel hangen aanstuurt. Elke LED-Bol bevat een WiFi module in de vorm van een ESP-8266. Deze 20 WiFi modules communiceren met de DMX to WiFi controller die op zijn beurt weer met de DMX-Main-controller communiceert. Al deze controllers staan in verbinding met elkaar door middel van een datakabel en worden uiteindelijk vanuit een DMX-Main-controller aangestuurd. De DMX-Main-controller wordt met een theater verlichtingsprogramma vanaf een PC geprogrammeerd. De data staat op een SD-card inclusief alle schakel en triggertijden. De DMX-Main-controller draait dan geheel zelfstandig het programma af. Het programma loopt op een tijdschema die elke dag herhaald wordt. In het tijdschema zijn er vaste triggermomenten. Hieronder een afbeelding van het lichtstuurprogramma op de PC. 

Lichtstuur_programma
Lichtstuur_programma


In de tuin staan een aantal Controllerkasten waarop alle lampen zijn aangesloten. Al de controllers worden aangestuurd d.m.v. DMX. De controllerkasten bevatten ook de voedingen voor de verschillende LED-objecten. Hieronder staan een paar foto's van de controllerkasten.


Het opbouwen van de hele verlichting duurt ongeveer 5 dagen. Meestal begin ik in de eerste of tweede week van november aan deze klus. Het is de bedoeling dat er een sfeervolle verlichting staat waarbij er in langzame golven van kleur en lichtsterkte wordt gevarieerd. Er staan geen knipperende beesten of verlichte kerstmannen in de tuin maar langzame variaties van gevelkleuren. Zo zie je, Kerstverlichting is ook één van mijn hobby's. Ik zorg ervoor dat het buiten er gezellig uitziet en mijn vrouw zorgt voor de gezelligheid binnen in het huis.


E-mailen
Map
Info