Weerstation  Huizen

Het weer in Huizen

Fijnstof metingen.

In Januari 2021 ben ik begonnen met het meten van de fijnstof concentraties in de lucht op Weerstation Huizen. Aanvankelijk wilde ik zelf een meetmodule bouwen. Ik ben daar ook mee begonnen en zal hier laten nog op terugkomen verderop in dit verhaal. 

Bij het bedrijf waar ik mijn apparatuur heb gekocht (weerspecialist) zag ik dat er een nieuwe Fijnstof meter van Davis wat uitgekomen. De "DAVIS 7210EU AirLink". Deze module kan ook makkelijk worden gekoppeld aan de MeteoBridge. Dus eigenlijk was het niet nodig om zelf software te schrijven. Dus snel klaar. Vanaf 6 januari 2021 heb ik de module in gebruik. 

In principe kan de AirLink zowel binnen als buiten gebruikt worden. Er blijkt in de behuizing van de AirLink nog een extra raampje te zitten voor de lucht in en uitlaat met daarin een roostertje van gaas. Ik had dat in eerste instantie niet gezien en er iets zelf voor gemaakt. Was dus niet nodig geweest. In vervolg de hele handleiding lezen.

De AirLink is op zich een leuk apparaat maar kan natuurlijk niet worden vergeleken met een professioneel meetapparaat voor het meten van fijnstof. Over het algemeen zal de sensor een te hoge waarde geven bij een luchtvochtigheden van 75% of meer. Bij een zeer droge lucht (lage luchtvochtigheid) zal de sensor een te lage waarde geven. De meetwaarde moeten ook alleen als een indicatie gezien worden maar geven wel een eventuele trend weer.

Nu eerst maar een tijdje meten om te kijken hoe de sensor zich gedraagt.

  • Op 14 januari 2021 heb in de AirLink fijnstofmeter opnieuw moeten opstarten. Hij was de verbinding kwijtgeraakt.
  • In de vroege ochtend van 13 februari 2021 is opnieuw de verbinding verloren gegaan. Ik heb de AirLink een power cycle gegeven maar ook daarna was er geen contact met de sensor. De sensor hangt bij mij buiten en die nacht was het best wel koud geweest. (-10 C) Ik heb de sensor naar binnen gehaald en na een kwartiertje weer geprobeerd. Ik kreeg toen weer contact met de sensor. Het lijkt erop dat de AirLink niet zo erg goed tegen de kou kan. Het kan natuurlijk toeval zijn dus hij gaat weer naar buiten. De komende nacht wordt het ook weer koud dus we gaan morgen zien of het dan nog steeds werkt.
  • 17 februari 2021: ik heb nog steeds problemen met de AirLink module. Ook binnen werkt hij naar een paar uur. Dan is hij de verbinding weer kwijt. Omdat ik in eerste instantie zelf een raamwerkje had gemaakt voor de lucht in en uitlaat en daarbij iets op de kast had gelijmd was het toch wel lastig om nog aanspraak te maken op de garantie. Ik heb al vrij veel tijd gestopt in het maken van een script en het aanpassen van mijn website voor deze waarnemingen dat ik maar heb besloten op een nieuwe module te bestellen. Hopelijk was het een exemplarisch probleem.
  • 19 februari 2021: Een nieuwe fijnstofmeter geïnstalleerd. Hopelijk gaat deze beter werken.
  • 22 maart 2021: Nadat ik op 19 februari 2021 een nieuwe fijnstof meter heb geïnstalleerd, heb ik tot nu toe geen enkel probleem meer gehad. Hij draait nu alweer ruim een maand achtereen zonder tussenkomst. Ik roep de module elke 5 minuten aan voor de actuele waardes vanuit een PHP-script en dat verloopt zonder problemen.

Software.

Ik heb een script in PHP gemaakt waarmee ik de gegevens uit de AirLink kan uitlezen. Het script draait op mijn NAS. Deze staat toch altijd aan. Het script kan niet draaien op de MeteoBridge aangezien deze geen PHP scripts ondersteund. De NAS voert het script iedere 5 minuten uit, haalt de gegevens uit de AirLink en verzendt het resultaat (HTML-file) naar mijn provider waar mijn website is gehost. Buiten dat het script de gegevens ophaalt uit de AirLink berekend het script ook de AQI (Air Quality Index) op basis van de 24 uurs waarneming en geeft een waardering voor de luchtkwaliteit weer. 

 





E-mailen
Map
Info