Weerstation  Huizen

Het weer in Huizen

NH GOOI

Dit artikel is geschreven door Pieter Witte, journalist van NH Gooi 22 mei 2024

https://nhgooi.nl/nieuws/64358/regen-veroorzaakt-veel-overlast-gooi-maar-huizen-blijft-vaak-droog-komt


Regen veroorzaakt veel overlast in 't Gooi, maar in Huizen blijft het vaak droog: dit is hoe dat komt

Het zag er toch een beetje gek uit: terwijl in buurgemeenten Laren en Eemnes de straten onderliepen door de hevige regenval, bleef het in Huizen gisteren redelijk droog. Dat is geen zeldzaamheid: Huizen blijft vaak gespaard bij flinke buien. Geen toeval, zegt Henk Quast van het Huizer weerstation. Huizen is zelfs een beetje 'beschermd' tegen extreme buien. Dit is hoe dat zit.  


Weerstation in Huizen Pieter Witte


Dat er in Huizen soms minder regen valt dan in omringende plaatsen lijkt niet alleen zo, maar is vaak ook zo. Een voorbeeld: Bussum, Laren en Eemnes kunnen onder water lopen, terwijl er in Huizen slechts een enkel spatje valt.

Dat blijkt ook uit de meetgegevens van Henk. Het valt ook echt op dat in de gemeente Huizen iets minder regen valt dan landelijk gemiddeld. "Je kunt zelfs zeggen dat er een microklimaat heerst. Buien lijken vaak om het dorp heen te trekken. En dat is eigenlijk te danken aan de ijstijd", legt Henk uit.

"Vanuit Scandinavië stuwde het ijs 150.000 jaar geleden alles voor zich uit en creëerde wallen en bergen. Bij sommige namen in 't Gooi kom je dat nog tegen: Nederhorst den Berg, Muiderberg, de Trappenberg. Maar er staan ook nog een paar ‘bergen’ verspreid, zoals de Aardjesberg in Hilversum of de Eukenberg in Huizen."Henk volgt het weer tot op de details
Huizer meteoroloog Henk Quast houdt dat met zijn eigen weerstation secuur bij. Meerdere schermen met ingewikkelde grafieken, veel meetapparatuur, satellietverbindingen: de Huizer meteoroloog heeft met zijn nagenoeg professionele inrichting een soort ‘mini-KNMI’. Als klein jongetje noteerde hij al temperaturen en zijn fascinatie voor onweer ontstond eigenlijk omdat zijn moeder er bang voor was.

Toen hij in zijn jonge jaren nog in de Betuwe woonde, sprak men daar over onweer 'dat niet de grote rivieren over kan steken'. Om dit soort verhalen te kunnen weerleggen - een onweersbui kan namelijk best een rivier oversteken - is Henk 'weeramateur' geworden.

Vanaf 1998 heeft de bezielde meteoroloog een eigen weerstation in zijn achtertuin. Na een periode er niets mee gedaan te hebben, is Henk na zijn pensionering weer actief aan de gang gegaan met het meten van onder andere temperaturen, luchtvochtigheid, luchtdruk en natuurlijk neerslag. Alle data komt op zijn website te staan. Omdat de vereisten van het KNMI zo streng zijn, kan hij zijn gegevens niet met hen delen. Maar Quast meet zo secuur dat er wel het een en ander uit af te leiden valt.


De 'Gooise heuvelrug'
Als je de hoogtekaart van de Gooi en Vechtstreek bekijkt dan valt op dat er ook een heuvelrug van zuid naar noord loopt. Grofweg heb je Laren en Eemnes aan de oostkant van de 'rug' en Bussum ligt aan de westkant.

Huizen zelf ligt aan de noordkant van deze uitloper. "Dus buien die vanuit het zuiden komen, splitsen zich aan het begin van de Heuvelrug. En gaan dus vaak langs en niet over de Huizer hoofden", vertelt Henk.

Op de radarbeelden van gisteravond is goed te zien hoe de buien juist om Huizen heen gaan. Tekst gaat hieronder verder.

Bron: Archief BuienRadarDit in tegenstelling tot de gemeenten op de oostelijke flanken van de heuvel: Laren en Eemnes ervaren vaak veel wateroverlast. Henk: "Buien vanuit het oosten kunnen blijven hangen tegen de flanken en dus hun hele lading lossen boven de twee dorpen."

Een wig drijven
Maar de heersende windrichting in Nederland is zuidwest, dus daarmee komt Bussum in de problemen. Want dat ligt aan de westkant van de rug en hetzelfde probleem treedt daar op: buien kunnen dan blijven hangen. En hoewel de hoogteverschillen in 't Gooi maar enkele tot tientallen meters zijn, is dat soms ook genoeg op vochtige lucht te laten stijgen, af te laten koelen en regen los te laten.

Kortom: de ligging van Huizen is eigenlijk perfect om vaker regen te ontlopen. "Buien vanuit het zuiden splitsen al bij Veenendaal in de Gelderse vallei. Een deel gaat dan naar Amsterdam, een ander deel richting Utrecht en Eemnes. Huizen aan de noordkant van de stuwwal blijft dan vaak weer gespaard."

Henk heeft jarenlang voor Huizen de neerslaggegevens bijgehouden en het valt op dat het Huizer gemiddelde dus inderdaad lager ligt dan het landelijke. Toch kan Henk ook genieten van harde regen, zoals die van gisteren. "Je wilt soms wel eens echt extreem weer zien", zegt hij enthousiast.
E-mailen
Map
Info