Main Street Disneyland Paris Muziektent.
Ik was al een aantal jaren van plan om de muziektent van Disneyland Paris in miniatuur na te bouwen. In der tijd had ik alleen maar een 3D-printen. Hiermee zijn de pilaren en ornamenten wel goed te maken maar de hele constructie moet dan met de hand worden uitgezaagd uit b.v. hout. Met de komst van mijn Lasercutter van BEMO waren er weer veel meer mogelijkheden wat betreft het nauwkeurig bouwen van deze miniaturen. Dus na de Sinterklaas surprise voor mijn kleindochter (de Main street Store) ben ik meteen doorgegaan met de muziektent.
Het 3D-model van Disney op Google Earth ziet er als volgt uit en heb ik, plus nog een aantal eigen foto's gebruikt voor het ontwerp van dit 3D-model.
De basis is natuurlijk de grondplaat die ik van 3 mm multiplex heb gemaakt.
De pilaren heb ik in delen gemaakt op de 3D-printer. Als materiaal voor de 3D printer heb ik PLA gebruikt. Op de bovenstaande afbeeldingen is het eerste deel van deze pilaren te zien. Er tussenin zitten op 4 plaatsen een wandelement die met de 3D-laagjes techniek op de lasercutter zijn gemaakt. Op de open plekken tussen de pilaren komen de 4 trappen.
Nu zijn de tweede delen van de pilaren geplaatst een pilaren voor de trapleuning. Alle witte delen op de foto's zijn 3D geprint.
Op de bovenstaande foto's zijn al wat delen van de balustrades gemaakt. Ook is er begonnen met het plaatsen van de leuningen van de trappen.
Nu zijn de bovenste delen van de pilaren geplaatst en is er begonnen met de ornamenten tussen de pilaren. Ook de ornamenten zijn getekend met het 3D CAD programma en op de 3D-printen gemaakt. Deze staat dan wel in de fijnste stand met een nozzle van 0,25 mm. De trappen zijn nu ook helemaal klaar en zijn helemaal met de lasercutter gemaakt.
Om een goed uitgangspunt te krijgen voor de verdere bouw van o.a. het dak is er nu eerst een ring getekend en deze met de lasercutter uitgesneden. Alle posities en hoeken zijn nu weer goed gedefinieerd. Om de ring goed te kunnen plaatsen, zijn er eerst in elke pilaar aan de bovenzijde kleine metalen pennetjes gemonteerd. Dit zijn pennetjes met een scherpe punt. Door nu de pennetjes één voor één te verwarmen met b.v. een soldeerboutje kunnen de pennetjes precies in het midden van de bovenkant van de pilaar worden gedrukt. Als alles afgekoeld is kan de ring makkelijk worden geplaatst.
Nog wat meer foto's van de ring waarop uiteindelijk het dak wordt gezet. De rechter foto laat het printproces op de 3D-printer zien van één van de ornamenten die aan de ring hangen. Omdat er in de fijnste stand van de 3D-printer wordt geprint duurt het printen van 1 ornament ruim een uur. Omdat de ornamenten (en dat geldt ook voor de pilaren) toch best wel klein zijn en met veel detail, mogen de laagjes niet te snel achter elkaar worden gelegd. Bij wat grotere objecten wordt het plastic wel voldoende gekoeld door de ventilatoren die in de printerkop zitten. Maar bij zo'n klein object koelt het plastic niet voldoende snel af en is het noodzakelijk om de printsnelheid terug te zetten naar 25% van de normale snelheid. Dit komt ook de nauwkeurigheid en de afwerking ten goede.
Op de ring komen weer een rij met ornamenten. Daarbovenop komt weer een ring waarbij op iedere pilaarpositie een pennetje zit. Deze pennetjes worden later gebruikt om het dak mee uit te richten. In de bodemplaat van het dak zitten op diezelfde positie 8 gaten. Op elk hoekpunt zit ook weer een ornament die de dakrand moet gaan ondersteunen.
Het dak wordt eerst helemaal los gebouwd en pas later op de ring gemonteerd.
De onderkant van het dak bestaat uit een aantal ringen die langzaam in diameter toenemen. Hierdoor krijg je een rand die onder een hoek van ongeveer 45 graden trapsgewijs breder wordt. Op de ontstane bodenplaat worden de 8 dakspanten gelijmd. Om alles goed uit te richten wordt er in het midden een massieve rondhouten paal geplaatst. Hier tegenaan worden de dakspanten gelijmd. Om uiteindelijk de stevigheid te krijgen worden op de plek van de inhammetjes in de spanten horizontale latjes van 2 x 2 mm gelijmd. Er ontstaat nu een heel geraamte waar later de dakplaten op worden gelijmd.
Op de bovenstaande foto's is te zien dat de dakplaten zijn aangebracht. In mijn 3D-CAD tekenprogramma heb ik eerst een soort overlay file gemaakt, met een groot vierkant met daarin het patroon van de dakbedekking voor de muziektent. Deze overlay file gebruik ik om over de tekening van één dak sectie te plaatsen. Alles wat buiten de dak sectie valt haal ik dan weer weg. Het patroon van de dak bekleding grafeer ik met de lasercutter (dus op een laag vermogen voor de laser) en de randen van de dak sectie snij ik op hoog vermogen met de lasercutter. De dak sectie is gemaakt van dun fineer ( 0,8mm). Dit maak ik eerst verder op maat zodat het goed past. Daarna maak ik het nat met warm water. De spanten waar ik de sectie op wil plaatsen smeer ik in met Superglu HV lijm.
Ik heb een speciale mal gemaakt (zie rechter foto) waarmee ik de dak sectie netjes en gelijkmatig kan aandrukken tijdens het lijmen. De mal is in spiegelbeeld van het dak gemaakt. De dak kromming op de mal is van dun koperplaat ( 0,1mm) gemaakt.
Als laatste is het torentje op het dak aan de beurt. De procedure die hierbij gevolgd wordt is gelijk aan die van het grote dak. De luikjes onder het toren dak zijn om en om verschillend. In de echte muziektent zitten achter de donkere roosters de luidsprekers. Nu is zo'n beetje de ruwbouw klaar. Wat volgt is het schilderwerk. Allereerst wordt het hele model in een grijze primer gespoten. Nadat deze goed gedroogd is worden de echte kleuren gespoten of met de hand ingeschilderd.