Schaalmodellen 1:50 Mobiele hijskranen.
Ik verzamel al vele jaren schaalmodellen 1:50 van mobiele hijskranen. In eerste instantie waren dat de modellen die je indertijd normaal in speelgoedwinkels kon kopen. Ik wist van vroeger ( uit mijn jeugd) dat ik vaak in een speelgoedwinkel in Bussum ging kijken naar de verzameling model kranen die daar in de winkel stonden. Toen ik op latere leeftijd weer belangstelling kreeg voor deze hobby ben ik op internet gaan zoeken naar andere en mooiere hijskraan modellen. Dat waren er dus veel en in de loop van de jaren werd de keuze steeds groter.
Ik heb uiteindelijk wel een keuze gemaakt dan ik hoofdzakelijk alleen de modellen van Liebherr en Demag wil gaan verzamelen. Maar ook daarvan zijn er heel veel. De volgende keuze was dat ik de uitvoeringen van Mammoet wil verzamelen. Inmiddels heb ik ruim 35 verschillende modellen en dat is maar een klein deel van het ruime aanbod dat er te koop is. Ook een belangrijke factor voor mij die speelt is, de beschikbare ruimte om de modellen neer te zetten. Een tweede ook niet onbelangrijke factor is de prijs van de modellen. Die kan zomaar oplopen van 100 tot 700 euro voor de mobiele kranen. Uiteraard zijn er nog veel duurdere modellen. Een ringkraan b.v. kost rond de 2000 euro.
In de loop van de tijd zal ik de fotoserie verder uitbreiden met de modellen die ik heb. Nu alvast een greep uit de verzameling. De echte grote hijskranen komen nog.
Voor het fotograferen van mijn model kranen heb ik een simpel diorama gemaakt. Het zijn twee platen van 1.20 m bij 0.3 m die ik aan elkaar koppel. Op de bodemplaten heb ik een grindvlakte gemaakt met daarlangs een berm met struiken. Achter deze opstelling heb ik een modelachtergrond gebruikt van FALLER (Industriegebied 180510) De afbeelding is van een oude hoogoven van Völklingen bij Saarbrücken in Duitsland.
De hoogovens van Völklingen bij Saarbrücken zijn in 1984 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. De Völklinger Hütte was eens het modernste ijzer- en staalcomplex van Europa. De fabriek stamt uit 1873 en groeide uit tot de grootste werkgever van het Saarland. In de jaren zestig werkten er 17.000 arbeiders. De productie werd in 1986 gestaakt. Tegenwoordig dient Völklinger Hütte als museum, tentoonstellingsruimte en concertpodium. De installaties bieden inzicht in het complete productieproces. Je kunt overal op en in. Zelfs het platvorm rond de hoogovens is toegankelijk. In het ScienceCenter Ferrodrom maken kinderen op speelse wijze kennis met de wereld van ijzer en staal. ( https://www.duitsland-reisgids.nl/vakantietips/voelklinger_huette.html )
Als je het diorama op deze manier samensteld dan krijg je een heel realistisch plaatje waarop de hijskranen erg goed uitkomen. Ik maak de foto's buiten als er een zonnetje schijnt. Het buitenlicht geeft toch de beste foto's.