Weerstation  Huizen

Het weer in Huizen

Bouw Olie-bunker schaal 1:50.

Al vele jaren verzamel ik schaalmodellen (1:50) van mobile hijskranen. In een aparte rubriek zal ik hier ook aandacht aan besteden. Op dit moment (dec. 2019) ben ik begonnen om een diorama te maken voor een opstelplaats van een mobile hijskraan. De omgeving die het diorama moet uitbeelden is een raffinaderij. Het focusdeel van het diorama is een grote olietank of oliebunker die in aanbouw is. De tankwanden staan al maar de bovenkant van de tank moet nog geplaatst worden. Deze komt te hangen in de mobile kraan die naast de tank opgesteld staat. De olietank is niet een exacte kopie maar een naar eigen idee opgebouwde tank. Hierbij is natuurlijk wel goed gekeken hoe de tanks er in het echt uitzien. 

Ik heb de olietank uit allemaal losse delen ontworpen en getekend in een 3-D programma. Één van de beste technische 3-D programma's is natuurlijk Autocad maar helaas kan ik hier niet over beschikken. (een beetje te duur voor de hobby) Ik teken al een aantal jaren in het 3D-programma "DesignSpart Mechanical". Er zullen ongetwijfeld betere programma's zijn maar ik ben nu eenmaal aan dit programma gewend en 3-D tekenen is best wel lastig. Elk programma doet dat toch weer op zijn eigen manier. Een overstap naar een ander programma doe je dan niet meer zo snel.

In de onderstaande afbeeldingen zijn de delen van de olietank te zien. Het onderstuk, het middenstuk, het bovenstuk en het deksel van de tank. In het midden onder is een samenstelling te zien.

Onderstuk_V1
Onderstuk_V1
Middenstuk_V1
Middenstuk_V1
Bovenstuk_V1
Bovenstuk_V1
Deksel_V1
Deksel_V1
Samenstelling_1
Samenstelling_1

De afzonderlijke stukken worden vervolgens, al dan niet in kwartdelen geprint op mijn 3D-printer. Ik gebruik als 3D-printer de Ultimaker 2+. Ik heb deze printer alweer een kleine 2 jaar en ben er zeer tevreden over. Daarvoor had ik een Leap Frog Creator. Op zich ook een goede 3D-printer maar toch alweer wat verouderde technologie. (ik heb die printer 6 jaar gehad) 

Na vele uren printen heb ik de drie ringen van de tank in elkaar gelijmd, Het deksel wordt niet op de tank gelijmd want die moet later in de hijskraam komen te hangen in het diorama.

Nu komen de details aan de orde. Als eerste moet er een trap langs de buitenkant van de tank komen. Dit is wel een redelijk tekenklusje aangezien de trap de kromming van de tank moet volgen. Het resultaat in 3D is hieronder weergegeven. De trap wordt meerdere keren uitgeprint en dan opgebouwd tegen de zijkant van de tank.

Trap_Onderstuk_V1_7
Trap_Onderstuk_V1_7
Trap_Onderstuk_V1_7_los
Trap_Onderstuk_V1_7_los
Trap_Bovendeel_V1
Trap_Bovendeel_V1

Later wordt van heel dun aluminium of messing draad een leuning gemaakt. Zowel voor de trap als ook voor het deksel. Voordat de leuningen gemonteerd kunnen worden moet er eerst nog geplamuurd worden en geschuurd om alle naadjes weg te werken. Als het glad genoeg is kan er een grondlaag op de tank gespoten worden. Ook die grondlaag kan weer geschuurd worden. Deze cyclus kan een aantal keren herhaald worden totdat het resultaat voldoende glad is.

Langs de buitenkant van de tank is de trap gemonteerd. Deze bestaat uit een aantal delen met tussen de trappen in een aantal kleine portalen. De trap is van PLA (3-D geprint) de leuningen zijn van dun koperpijp van 1mm x 0,25mm van het merk ALBION ALLOYS. De staande delen van de leuning zitten in kleine messing busjes die gemaakt zijn van stafmateriaal van 2 mm doorsnede. Daarin heb ik op de draaibank een gaatje van 1 mm geboord zodat de 1 mm koperen staander daarin past. De messing bus heb ik met een kleine soldeerbout in de zijkant van de trap gesmolten en daarna met twee componenten lijn vastgelijmd. De bovenkant van de leuning is ook van koper (1mm x 0,25mm) De bovenkant van de leuning heb ik met een soldeerboutje op de staanders gesoldeerd.

Een zelfde soort verhaal geldt ook voor de leuningen bovenop het dak van de tank. Ook die zijn van koper (1mm x 0,25mm) De bovenkant van de leuning is er weer op gesoldeerd. De extra middelspijl hebt ik gemaakt van blank vertind koperdraad van 0,4mm. Deze is tegen de staander gesoldeerd. Hieronder staan een paar foto's van hoe het geworden is. Er moet nog wel het een en ander geschuurd worden en gespoten (primer) maar het begint al wat te worden.

Nu is het langzamerhand tijd voor de details.

Afsluiter_Deksel_V1
Afsluiter_Deksel_V1
Hijsoog_Deksel
Hijsoog_Deksel
Motor_Afsluiter
Motor_Afsluiter
Pijpsteun_Dak_Rand
Pijpsteun_Dak_Rand
Tank_Aansluiting
Tank_Aansluiting
Beugel_Zijkant
Beugel_Zijkant
Ontluichters_Deksel_V1
Ontluichters_Deksel_V1

Op het dak van de olietank moeten de ontluchters, de afsluiters, buizen en hijsogen komen. Ook deze details worden in een 3-D programma getekend en uitgeprint. De hijsogen, in vaktaal de D-sluitingen genoemd heb ik bij een modelbouw shop https://www.petersmodelshop.nl besteld. Deze modelshop heeft veel hijsmiddelen en nog veel meer in een schaal van 1:50.

Bunker_3
Bunker_3
Bunker_4
Bunker_4
Bunker_5
Bunker_5
Bunker_6
Bunker_6
Bunker_7
Bunker_7
Bunker_8
Bunker_8
Bunker_9
Bunker_9

De volgende stap is om alles goed glad te schuren en in de primer te zetten. Het is uiteindelijk de bedoeling om de Olie bunker in de kleuren van Shell te spuiten. Maar eerst alles in de grondverf (primer) zetten.

Je ziet bij een echte Oliebunker dat er rondom de tank een aardewal omheen ligt. Dit is een bescherming als er lekkage optreed en wart dan moet voorkomen dat de olie overal heenloopt. In mijn diorama heb ik niet zoveel  ruimte rondom de tank. Ik heb gekozen voor een soort gracht rondom de tank. Deze gracht heb ik in 3D getekend en uitgeprint. Omdat deze iets te groot was voor mijn 3D printer heb ik deze in 4 delen gesplitst en dan aan elkaar gelijmd. In de onderstaande 3D-pdf kan je deze voet bekijken en draaien.

Betonvoet_Onderstuk_V1
Betonvoet_Onderstuk_V1


3D view voet olietank
Betonvoet_Onderstuk_V1.pdf (297.38KB)
3D view voet olietank
Betonvoet_Onderstuk_V1.pdf (297.38KB)


Het wordt nu zo langzamerhand tijd om de echte kleur te gaan spuiten. De Oliebunker moet de Shell kleuren en logos krijgen. De basiskleur voor de bunker is wit. Daar spuit ik hem helemaal in. Naderhand ga ik de accentkleuren aanbrengen. Het logo ga ik er ook op spuiten. Hiervoor moet ik even mijn vrouw lief aankijken. Zij heeft namelijk een Silhouette snijplotter. Hiermee kun je prachtig sjablonen uitsnijden in allerlei materialen. Die plak je op de tank een spuit je de juiste kleur. De eerste laag is geel. Even laten drogen en dan verwijder je het sjabloon weer. Daarna goed laten drogen voordat het tweede sjabloon erop geplakt wordt. Nu wordt er met rood gespoten en krijg je uiteindelijk het complete SHELL logo op de tank.


Shell_Logo
Shell_Logo



Rondom de tank zit een soort gracht. Er moet over deze gracht een looprooster komen bij de trap. Dit is ook weer een leuk 3D tekenklusje.

Als uiteindelijk alle details geschilderd zijn komt het meest lastige werk. De oliebunker moet oud gemaakt worden. Er wordt met pigmenten en wash accenten aangebracht zodat het lijkt of er op delen wat roest en aanslag zit. Dit is best wel moeilijk om de juiste dossering te krijgen. Eerst naar even wat proefjes doen.

(de veroudering moet nog gedaan worden)

Het Diorama begint al wat vorm te krijgen. Ik bouw het in een vitrinekast van 100 cm hoog, 80 cm breed en 40 cm diep. De vitrinekast heb ik zelf gebouwd. De staande aluminium profielen zijn makkelijk te verkrijgen in de juiste vormen en maten. (dutchrana.nl) In mijn opstelling is de achterwand en één zijwand een blinde wand. Hierop heb in een foto geplakt. Bij o.a. repro.nl kan je prima foto's op groot formaat op papier laten printen voor een redelijke prijs. In mijn geval was de foto 100 cm x 130 cm. Ik heb gebruik gemaakt van een foto die ik in Duitsland had gemaakt bij dhoogovens van Völklingen bij Saarbrücken. Deze hoogovens zijn in 1984 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst en is nu een openlucht museum. Zeer de moeite waard om een keer te bezoeken. Het resultaat van de vitrinekast tot zover is op de onderstaande afbeelding te zien.

De volgende stap is de aankleding van het diorama. Zoals in het bovenstaande verhaal te lezen is, is het de bedoeling dat de Olie-bunker hierin komt te staan. Voor de Olie-bunker had ik al een ronde ring geprint waarop de bunker komt te staan. Voor deze ring heb ik een plateau gemaakt waarin deze ring gezet kan worden. 

Deze verhoging heb ik langs de achterzijde van het diorama voortgezet.

 In principe is dit de basis van het diorama.


Voor de afwerking van het diorama heb ik een o.a. aantal lantarenpalen gemaakt. De kap en de voet heb ik weer 3D-geprint. De mast zelf bestaat uit twee delen. Het rechte deel is een holle koperen buis van 3 mm buitenmaat en een binnenmaat van 2 mm. Het rechte deel is 120 mm lang. Bovenop dit rechte deel heb ik een hole koperen buis van 2 mm gezet met een binnenmaat van 0,45 mm. Dit deel heb ik gebogen onder een hoek van 72 graden zodat er een mooie bovenkant ontstaat. De reden dat in holle buisjes heb gebruikt is dat er nog twee dunne draden doorheen moeten komen voor de LED-verlichting. Eerst worden de twee delen in elkaar geschoven en voorzichtig gesoldeerd. Let erop dat er niet teveel tin gebruikt wordt anders zal de holle pijp van 2 mm dichtvloeien. Voor de draden kan gekozen worden voor dun ge-emailleert koperdraad. Dit draad wordt gebruikt in transformatoren. De emaillen laag is een heel goede isolator. In principe zou er gekozen kunnen worden voor één draad aangezien de lantarenpaal van koper is en dus kan dienen voor de tweede draad.

Lantarenpaal
Lantarenpaal
Lantarenpaal_kap
Lantarenpaal_kap
Lantaren_aan
Lantaren_aan

De lantarenpalen zien er best wel realistisch uit, zeker als de verlichting brand. 

Hieronder zijn een aantal foto's geplaatst om een indruk te krijgen hoe het diorama opgebouwd gaat worden. Links is een distillatie kolom te zien dien ik ook zelf gemaakt heb. De basis hiervoor was een grote slagroomspuitbus. Alle details zijn met de 3D-printer gemaakt. Ook dit is een fantasie-ontwerp.


De onderstaande foto geeft de volle hoogte aan van de hijskraan in het diorama. In de hijskraan hangt de bovenkant van de Olie-Bunker. De mobile kraan is een LTM1350.

IMG_7436
IMG_7436


Dit is dus het idee. Nu volgt de uiteindelijke afwerking.


Het diorama.

Het wordt weer eens tijd om weer wat aan het diorama voor de opslag van olie te gaan doen. Rond kerst 2021 zijn mijn vrouw en ik helaas in zelfisolatie gegaan nadat we naar bijna twee jaar zonder corona besmetting toch aan het virus ten prooi zijn gevallen. Dus weer tijd voor wat hobby activiteit. Het punt is nu gekomen dat het diorama verder gebouwd moet gaan worden. De opstaande randen, waarop de oliebunker staat ga ik bekleden met een damwand afscheiding. De damwand platen heb ik weer op de 3d-printer geprint. Het zijn er een hele hoop maar ja de printer is gedulding. De damwanden lijm ik met acrylaat kit tegen het hout aan. Hieronder is al een deel van de damwand te zien.

Opstelling_2

Een diorama bestaan meestal uit een aantal objecten die samen het gehele diorama gaan vormen. In het voorgaande deel van dit verhaal kon al zien hoe ik de oliebunker heb gemaakt. Indertijd heb ik ook een soort olie cracker gemaakt. Dit was meer een fantasie model gemaakt van een grote slagroom bus. Je ziet deze links op de foto staan. Dit is dus het tweede object. Wat je ook veel ziet bij olieopslagbunker terreinen zijn zogenaamde leidingen/pijpen bruggen die de vloeistoffen transporteren van de ene locatie naar de andere locatie. Het leek mij leuk om ook zo'n object te bouwen. Ook hierbij komt de 3d-printen weer prima van pas. Ik heb de hele staalconstructie weer in het mechanical CAD programma getekend en vervolgens uitgeprint op de 3d-printer. De leidingen heb ik van 3 en 2 mm koperen buizen gemaakt. Dit spul is in elke goed gesorteerde modelbouw zaak te vinden en ook in de webwinkels.

Het resultaat is hieronder te zien.

Pijpenbrug_2


Pijpenbrug_1
Opstelling_1

Zo nu eerst naar de olie cracker repareren. Onze kat wil nog wel eens door het diorama in aanbouw lopen en is dan niet altijd  even zorgvuldig in zijn bewegingen zoals je eigenlijk wel van een kat zou verwachten. Er is dus het een en ander afgebroken en ook wil ik de verschillende plateaus een ander kleurtje geven. Hierna ga ik weer verder met de damwand.


Wordt vervolgd.




E-mailen
Map
Info