Weerstation  Huizen

Het weer in Huizen

Locatie beschrijving.

Het weerstation ligt aan de rand van Huizen op de grens van Naarden. In het westen van het weerstation staat het woonhuis. Vanaf de voorkant van het huis is er een bomen passage met daarachter hockey velden. Dit gaat over in een bosgebied tot aan de Naarden vesting. Aan de noordzijde staat een woonhuis op ongeveer 16 meter. De huizen in het noorden en westen zijn twee onder een kap woningen met daartussen ruimtes van twee garages. In het oosten zijn er tuinen met op een afstand van ~35 meter weer huizen. In het zuiden staan er lage schuurtjes en tuinen met weer huizen op ~50 meter. Er zijn obstakels rondom het weerstation met een hoogte van ~2 meter.

Het probleem in dit soort woonwijken is dat er over het algemeen niet voldoende ruimte is om een weerhut te plaatsen waarbij de omgeving voldoet aan de officieel gestelde eisen. Ook in mijn tuin is dat niet het geval. We spreken dan van een tuineffect wat inhoudt dat o.a. de temperatuur metingen afwijken t.o.v. de officiële weerstations van het KNMI.

De exacte positie van het weerstation is: Breedtegraad: 52.182490  Lengtegraad: 5.138100

De hoogte boven zeeniveau van Weerstation Huizen bedraagt 4,6 meter.


Het stationstype is: Bebouwing.

Stationscategorie is: 2*-C-24

Beschutting

Temperatuur meting

Neerslagmeting

Windmeting

Stedelijke klimaat Zone-Index

Meetperiode

2

B

D

C

C

24


In mijn vorige huis (ook in Huizen N.H.) ben ik rond 1996 begonnen met weerwaarnemingen. In die tijd ben ik ook lid geworden van het VWK. Mijn weerstation wat toe een Weather Monitor II van Davis. Eind 2007 ben ik gestopt met de waarnemingen omdat ik toen ging verhuizen. Ik heb toen ook mijn lidmaatschap van het VWK opgezegd. Tot dit jaar was ik te druk met andere zaken om opnieuw het weerstation op te bouwen. In deze zomer (2019) begon het toch weer te kriebelen met al die gebroken records dat ik heb besloten om een nieuw weerstation te kopen en weer te beginnen met de waarnemingen.

Apparatuur op het weerstation.

Het weerstation is op dit moment nog in ontwikkeling. Ik ben gestart met de bouw rond augustus 2019

Voor de meting van:

  • Temperatuur.
  • Luchtdruk.
  • Luchtvochtigheid.
  • Dauwpunt temperatuur.
  • Windsnelheid en richting.
  • Neerslag.
  • Wind chill.
  • Globale straling.

maak ik gebruik van de Vantage PRO II van Davis Instruments. (Type: 6152EU VP2) Dit is een weerstation met heel goede eigenschappen. Voor direct gebruik geeft het display van de console alle relevante informatie. Als globale stralingsmeter gebruik ik de stralingsmeter van Davis Type: 6450.


Voor het verzamelen van de data en het uploaden naar de verschillende diensten maak ik gebruik van de MeteoBridge PRO  RED. Dit is een hele kleine server die eigenlijk een hele PC vervangt en specifiek is ontwikkeld voor de meteo. 

Voor bliksem detectie gebruik ik een zelfbouw apparaat waarmee in principe de richting van de onweersbui bepaald kan worden. Voor de afstandsbepaling ben ik nog bezit om iets te ontwikkelen. Voor de afstandsbepaling gebruik ik nu een portable hand bliksemdetector: de Strike Alert HD.

Hoogte sensoren.

·        Temperatuur / luchtvochtigheid meting op 2 meter hoogte.

·        Regenmeter op 2 meter hoogte.

·        Windmeting op 7 meter hoogte. 3 meter boven nok schuurdak. Huis op ~10 meter afstand.

·        Stralingsmeter op 5 meter hoogte in windmast.

·        Bliksem detector op 4 meter hoogte in windmast.

IJking apparatuur.

Het weerstation is door Davis gekalibreerd. De bliksem detector is niet gekalibreerd.

Locatiefoto's van het weerstation.

 Hieronder staan een aantal foto's van de opstelling van het weerstation. Zoals te zien op de foto's is er een mate van tuineffect aanwezig.

 Waarnemingstijdstippen. 

De gegevens worden per 5 minuten uitgelezen. Meetperiode van een dag loopt van 0 uur tot 24 uur.