Weerstation  Huizen

Het weer in Huizen

Ophaalbrug schaal 1:43,5.

Model in aanbouw. 

Voor een te bouwen diorama ben ik op zoek gegaan naar een ophaalbrug in de schaal 1:43,5. Op de website 'Modelbouwtekeningen.nl' vond ik precies het model dat ik zocht. Het diorama moet een spoordijk voorstellen in een Fries landschap. Onder de spoordijk door loopt een vaart waarvoor ik nog een spoorbrug ga maken. De ophaalbrug komt in een klein dorpje te staat en gaat over dezelfde vaart als die ook onder de spoordijk gaat. Ik ga het diorama samen met mijn vrouw bouwen en moet dit jaar 2022 rond november klaar zijn. Het moet de vorm van een kerstdorp worden wat door veel mensen gebouwd wordt rond de kersttijd.

Op de site van Modelbouwtekeningen.nl is een grote verzameling van tekeningen te bestellen van uiteenlopende onderwerpen. Je kan deze tekeningen online bestellen en deze worden dan in papierformaat naar je toe gezonden. Onze keuze was dus gevallen op de klassieke ophaalbrug. 

Nu begint de grote klus om de gegevens van de tekening (2D) over te zetten in een (3D) tekenprogramma op de computer. Ik teken al een aantal jaren in het 3D-programma "DesignSpart Mechanical". Er zullen ongetwijfeld betere programma's zijn maar ik ben nu eenmaal aan dit programma gewend en 3-D tekenen is best wel lastig. Elk programma doet dat toch weer op zijn eigen manier.

De hele brug bestaat uit ongeveer 40 onderdelen waarvan er wel een aantal hetzelfde zijn. In totaal kom ik op 26 unieke delen. Dat is dus wel een aantal avonden tekenen. Je moet erg goed de maten in de gaten houden anders passen de onderdelen straks niet goed in elkaar. Ook moet je nog wel een aantal aanpassingen doen zodat het straks ook goed past. Wat helpt is om de onderdelen die bij elkaar horen even in één tekening te laden en in elkaar te schuiven. Dan kan je goed zien of het ook werkelijk past.

In de onderstaande afbeelding is het voetstuk en een deel van de twee staanders te zien. Dit is een samengesteld deel dat bestaat uit 7 losse delen.

Een volgend deel wat ik heb samengesteld is het rijdek van de brug. Dit dek bestaat uit 6 losse delen.

In de hier onderstaande afbeelding is een deel van de samenstelling van het balansdeel van de brug weergegeven. Niet alle delen zijn in de samenstelling weergegeven omdat het bovendeel tijdens de montage wat gebogen moet worden gemonteerd.

In een van de onderdelen zit nog een teken technische fout vandaar het uitroepteken rechts in de afbeelding.

De hier boven staande afbeeldingen geven een voorbeeld hoe de afzonderlijke getekende delen in een samenstelling kunnen worden weergegeven in het computerprogramma. 


Het wordt nu tijd voor wat echte foto's. De delen van de brug zijn op de 3D printer geprint. Ik heb hiervoor PLA-materiaal gebruikt.

  • Aanbouw1
  • Aanbouw2
  • Aanbouw3
  • Aanbouw4
  • Aanbouw5
  • Aanbouw6
  • Aanbouw7
  • Aanbouw8


De meeste delen op de bovenstaande diavoorstelling staat in de primer. Ook zijn de brugleuningen te zien die ik van koperen buis van 1 mm heb gemaakt. De volgende stap is het afschilderen van de brug en het aanbrengen van de weathering. 

Om de beide brughoofden wat realistischer te maken heb ik met de 3-D printer een heel dun steenpaneel op schaal geprint. Hiervoor heb ik de fijnste nossel van 0.25 mm gebruikt om het steenpatroon en de voegen netjes te printen. De resolutie is voldoende. Het steenpatroon zelf heb ik in mijn 3-D CAD programma getekend. Nadat alle panelen geprint zijn heb ik ze in een steenkleur gespoten met de Air-Brush. Ik gebruik hiervoor de verf van Vallero met het nummer 71.105. Je krijgt dan een echte rood/bruine baksteen kleur. In het steenpatroon heb ik een aantal grotere granietblokken getekend. Deze worden nu eerst steengrijs geschilderd. De volgende stap is om de voegen in te kleuren. Ik heb hiervoor een aantal fijne pasta's geprobeerd maar geen van alle gaven een goed resultaat. Mijn vrouw kwam met het idee om een fijn schuurmiddel zoals JIFF te gebruiken. Ik heb dat geprobeerd en dat gaf het gewenste resultaat. Je smeert dat er in eerste instantie wat dikker op en als het helemaal droog is kan je het overtollige schuurmiddel er met een doekje afvegen. Je moet niet te zwaar poetsen anders haal je de voeg weer leeg. Al met al is dat redelijk goed gelukt. Als alles goed droog is heb ik er een laagje vernis over aangebracht om het schuurmiddel in de voegen goed te binden. Op de onderstaande afbeeldingen is het een en ander te zien.

  • Zijplaat_1
  • Zijplaat_2
  • Zijplaat_3
  • Zijplaat_4


In de tussentijd staat een deel van de ophaalbrug al in de verf.

  • Aanbouw10
  • Afbouw_zijplaten_1


Nu wordt het langzamerhand tijd om de ophaalbrug in elkaar te gaan zetten. Alle steenpanelen worden tegen de brughoofden gelijmd en de grote hoekstenen van de brughoofden worden gevoegd met schuurmiddel. Als de steenplaten gemonteerd zijn worden de randen nog eens aangetipt met de juiste kleur verf en ook de hoekstenen worden nog een keer grijs geschilderd. De leuningen en hijsstaven schilder ik wit. Het wegdek heb ik in eerste instantie zwart geschilderd. Daarna probeer ik er wat vervuiling op aan te brengen. De onderplaat van de brug waar het water straks op moet komen, schilder ik ook zwart. Je zou zeggen water is licht, helder van kleur maar als je in de natuur kijkt in b.v. de polder dan zijn de sloten ook donker. Je begint dus, als je water wilt namaken eerst met een donkere kleur. Aan de zijkanten van de brughoofden heb ik ronde uitsparingen aangebracht. De bedoeling is dat het aanmeerpunten zijn voor bootjes. In het midden van de uitsparing heb ik een heel dun messing stangetje van 0,5 mm gelijmd waaraan een afmeertouw bevestigt kan worden.

  • Afbouw-1
  • Afbouw-2
  • Afbouw-3
  • Afbouw-4
  • Afbouw-5
  • Afbouw-6
  • Afbouw-7
  • Afbouw-8
  • BrugMetAuto


Nu alleen nog wat details en veroudering aanbrengen.



E-mailen
Map
Info