Weerstation  Huizen

Het weer in Huizen

De Meteobridge.

Op het Weerstation Huizen wordt voor het verwerken van de meteo data gebruik gemaakt van de Meteobridge. De Meteobridge is een kleine uploadserver die in verbinding staat met het internet. De Meteobridge ontvangt zijn data van het Davis Vantage Pro2 weerstation. (hieronder staat een afbeelding van de Meteobridge)

De Meteobridge is een vernuftig apparaatje met veel mogelijkheden. Als je meer van de Meteobridge wilt weten dan kan de volgende link nuttig zijn. Meteobridge

Ik wil hieronder wat ervaringen delen die ik heb opgedaan met de Meteobridge.

Als basis wilde ik de actuele weergegevens van mijn weerstation op regelmatige tijden (interval van 1 minuut) gaan uploaden naar mijn internet website. In principe is de MeteoBridge uitgerust met een ftp functie waarmee dat zou moeten kunnen. Als internet provider gebruik ik Strato. Strato biedt alleen de sftp service. (Secure File Transfer Protocol)  Dit protocol geeft simpel gezegd meer beveiliging dan het gewone ftp protocol.

Op zich is dit sftp protocol geen probleem aangezien de Meteobridge dit protocol ook ondersteund. Om de verbinding met de internet provider eerst te testen heb ik gebruik gemaakt van een ftp-client programma: FileZilla Client. Hiermee kon ik, na wat instellingen te hebben gedaan, een verbinding opzetten naar mijn internet provider en een test-file in de privé directory van mijn website zetten d.m.v. het sftp protocol. FileZilla ondersteund dat ook. Dit alles lijkt te werken. De volgende stap was de instelgegevens voor een sftp verbinding in de Meteobridge programmeren. Zo gezegd zo gedaan, maar wat ik ook heb geprobeerd, geen enkele instelling wilde werken.

Gewoon ftp werkt prima op de Meteobridge maar sftp wil gewoon niet. 

Mijn volgende stap was om de data vanaf de Meteobride met een tussenstap te versturen naar mijn internet provider. Aangezien ik in mijn netwerk thuis ook een NAS (Network-Attached Storage) device heb staan waarop ik toch al van plan was om mijn meteo data te gaan bewaren, was het plan om de op de MeteoBridge gemeten data via het gewone ftp protocol naar de NAS te sturen. Deze stap werkt inderdaad prima. De volgende uitdaging was om de gegevens weer met een vast interval te uploaden naar mijn internet provider. De NAS heeft o.a. een functie waarmee op voorgeprogrammeerde tijden een bepaalde taak uitgevoerd kan worden. De Taakplanner. De taakplanner kan een hele reeks voorgeprogrammerde functies uitvoeren. Maar voor datgene wat ik wil was er geen directe functie beschikbaar. De (makkelijkste) oplossing was, leek mij om gebruik te maken van een script. Dit script kan dan op regelmatige tijden op de NAS gestart worden. 

Als script-taal heb in gekozen voor php formaat. php scripts worden heel veel gebruikt voor de besturing van o.a. een website. Maar in principe kunnen de scripts overal voor gebruikt worden. De NAS die ik heb kan verschillende versies van php ondersteunen. De volgende stap is een script maken waarmee een file vanuit een lokale directory van de NAS naar een remote directory bij de internet provider (Strato) gezet kan worden. Internet biedt hier weer uitkomst aangezien er ontzettend veel te vinden is, ook over dit onderwerp. Dat is dan ook meteen weer het volgende probleem. Wat werkt er wel en wat niet. Een bijkomend, niet onbelangrijk probleem was ook nog dat de sftp functie niet in de standaard functies van php voorkomt. Na wat gezocht te hebben op internet blijkt dat er een SSH2 functie nodig is. Op internet is deze functie in de vorm van een reeks files te vinden. De files heb ik gekopieerd en na veel proberen heb ik de SSH2 functie toch aan de praat gekregen.

Het resultaat is dat de Meteobridge de data naar mijn NAS stuurt en deze vervolgens met een interval van 5 minuten van de NAS naar de internet provider stuurt waarna het dus zichtbaar is op mijn website. 

Het koste even wat moeite maar uiteindelijk werkt het.

Achteraf ben ik toch wel blij met deze oplossing aangezien ik nu met nog te maken scripts mijn meteo data kan manipuleren om andere tabellen of weergave vormen te maken voor mijn website. In principe kan dat ook met de MeteoBridge. Ook daar kunnen tabellen e.d. worden gemaakt d.m.v. templates.

Het is mij nog steeds niet duidelijk waarom sftp niet wil werken op de Meteobridge. Of het nu aan de Meteobridge ligt of aan Strato of dat ik toch nog iets fout heb gedaan, ik weet het niet. Mocht iemand dit lezen en sftp via de Meteobridge naar Strato wel aan de gang heeft gekregen dan hoor ik graag een reactie.